10 Kasım
Tarihçe

Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Hastanesi olarak 1957 yılında Hacettepe'de çalışmaya başlamış ve 1958 yılında da eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarını sürdürerek kamu hizmetine geçmiştir. Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu 1961'de kurulup 1963 yılında Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi hâline getirilmiştir. Bu fakülteye bağlı Diş Hekimliği Yüksekokulu Türkiye'de ikinci diş hekimliği okulu olarak kurulmuş ve Dr. Erdem Yarkut müdür olarak atanmıştır. Eğitime otuz öğrenci ile başlanmış ve eğitim süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. İlk diş hekimliği mezunlarını 1968 yılında vermiş ve Yüksekokul, 1971 yılında fakülte hâline getirilmiş ve dekanlık görevine Prof. Dr. Erdem Yarkut atanmıştır. H.Ü Diş Hekimliği Fakültesi adresli ilk telif eser olan Diş Hekimliği Tarihi, 1973 yılında Prof. Dr. Yüksel Noras tarafından yayımlanmıştır. Çağdaş diş hekimliğine uyum sağlamak gereği nedeniyle Cerrahi, Protez ve Tedavi Bölümlerinin yanı sıra 1970'de Periodontoloji; 1973'de Oral Diagnoz ve Radyoloji; 1975'de Pedodonti ve Ortodonti; 1976'da Endodonti Ana Bilim Dalları oluşturulmuştur. Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 1977 yılında yayın hayatına başlamıştır. Prof. Dr. Yüksel Noras,1980'de dekanlığa seçilerek Türkiye'de seçilmiş ilk kadın Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı unvanını elde etmiştir. Aynı yıl I. Diş Hekimliği Kongresi gerçekleştirilmiştir. Şu andaki akademik kadro 86 öğretim üyesi olmak üzere 216 kişiden oluşmaktadır. Şimdiye kadar 4128 diş hekimi mezun olmuştur, doktora derecesi alanların sayısı 544, uzmanlık derecesi alanların sayısı ise 122'dir. Mezunlarımızdan rektörlük, dekanlık gibi akademik üst görevlerde bulunanlar olduğu gibi meslek kuruluşlarında da üst görevler alanların sayısı yüksektir. Fakültemiz adresli çok değerli araştırma, Türkçe ve yabancı dilde yayın vardır. Kuruluşumuzdan beri teorik, klinik öncesi ve klinik çalışmalarda çağdaş yaklaşımları en önce öğrencilere sunmak önceliğimiz olmuştur. Fakültede bir ARGE laboratuarı ve bir Lazer Merkezi vardır. Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesinde birkaç kere yer değiştiren fakülte binası 2009'da yeni ve modern binasına kavuşabilmiş ve özel durumlar için genel anestezi altında müdahaleler gerçekleştirilmeye başlanabilmiştir. Gayretimiz, ileri, modern, etkili, koruyucu ve hasta merkezli bir eğitimi öğrenci ve öğretim personeliyle birlikte sürdürmektedir.

Tarihçe kısmı Prof. Dr. Saadet Gökalp tarafından hazırlanmıştır.